Frågor att ta med dig

Vilken del av världen ska du investera i?

Varför är det viktigt? Du kan välja fonder som investerar i olika delar av världen. En global indexfond, till exempel, investerar i aktiemarknaden i hela världen. En Sverigefond investerar på i svenska aktier. Om du investerar i en mer global fond så sprider du dina risker mer.

Vilken avgift har fonden du ska investera i?

Varför är det viktigt? Fondens avgift har visat sig ha en större påverkan på ditt sparande än fondens historiska avkastning. Du kan kolla på Normanbeloppet för att se hur mycket du betalar i avgifter för en fond.

Finns det någon liknande fond med en lägre avgift?

Varför är det viktigt? Om du kan hitta en fond med en lägre avgift som har samma profil så kommer du i slutändan tjäna mycket pengar på att välja fonden med lägre avgift.

Vad är räntan/avkastningen på mitt sparande?

Varför är det viktigt? Med en högre avkastning på ditt sparande får du efter tid en större förmögenhet (se räntekalkylator). Tänk på att det är avkastningen efter avgifter som spelar roll.

Vad är risknivån på mitt sparande?

Varför är det viktigt? Högre avkastning får du genom att ta mer risk. Ju mer risk du tar, desto större är chansen att något dåligt händer. Tänk över hur mycket risk du vill ta!

Hur mycket vill du spara i aktier?

Varför är det viktigt? Att ha en större andel av dina investeringar i aktier innebär att du tar en högre risk. Det är med andra ord större chans att dina investeringar förlorar i värde. Hur mycket du vill spara beror på om du vill ha pengarna idag eller om du behöver dom imorgon. Om du har en mer långsiktig tidshorisont för din sparande är det rimligt att ha en större andel av ditt sparande i aktier.

Ska du välja ett ISK-konto eller ett värdepapperkonto?

Varför är det viktigt? Om du har ett investeringssparkonto betalar du skatt baserat på värdet av hela dina portfölj. Om värdet på dina investeraringar går ner behöver du fortfarande betala skatt. Om du har ett värdepapperkonto betalar du skatt på din vinst. Om du inte gör vinst behöver du inte betala skatt.