Frågor att tänka på

Vad är räntan/avkastningen på mitt sparande?

Varför är det viktigt? Med en högre avkastning på ditt sparande får du efter tid en större förmögenhet (se räntekalkylator). Tänk på att det är avkastningen efter avgifter som spelar roll.

Vad är risknivån på mitt sparande?

Varför är det viktigt? Högre avkastning får du genom att ta mer risk. Ju mer risk du tar, desto större är chansen att något dåligt händer. Tänk över hur mycket risk du vill ta!

När behöver du pengarna?

Varför är det viktigt? Om du sparar mer långsiktigt kan du ta mer risk i ditt sparande. Om du inte behöver pengarna just nu så kan du kanske investera dom i aktier eller i andra tillgångar där du kan få en avkastning. Om du behöver pengarna snart är det bättre att spara på ett säkert sätt, t.ex. genom att spara på ditt bankkonto eller i en räntefond.

Hur stor buffert behöver du ha?

Varför är det viktigt? Det är bra att ha en buffert om någon oväntad utgift skulle dyka upp. Tänk på hur mycket pengar du behöver ha i reserv, och fundera på om du kan investera resten av ditt sparande på något sätt.

Vad är alternativkostnaden?

Varför är det viktigt? Det är alltid viktigt att tänka på vad du annars skulle kunna göra mer pengarna. Istället för att köpa den dyraste produkten, kan du kanske köpa ett lite billigare alternativ och istället spara pengarna? Eller köpa något annat?